Centre Logístic de Bicicletes Olot

dijous, 28 d’agost del 2014

Dones ciclistes a l'Afganistan

L’Afganistan és un dels països més aïllats del món. Malgrat la fi dels talibans l’any 2002 i l’inici d’una certa liberalització dels costums atàvics que havien portat a la dona a ser menystinguda en la societat patriarcal, el cert és que encara hi ha molt de camí per recórrer. En moltes zones rurals encara s’hi aplica una versió rigorista de la llei islàmica, que comporta que les dones siguin considerades com a menors d’edat, fins al punt d’haver-se de cobrir de cap a peus amb el burka, haver d’anar sempre acompanyades d’un home o fins i tot abstenir-se de riure en públic. En aquest context, on moltes noies fins i tot tenen prohibit anar a l’escola, és digne d’admiració el paper que hi està jugant l’Equip Nacional de Ciclisme Femení de l'Afganistan, format per un seguit de noies disposades a fer complir les noves lleis igualitàries a cop de pedal. La seva gesta s’explica en l’interessant documental Agfhan Cycles, que narra les vicissituds d’aquestes valentes esportistes fer fer-se un lloc en una societat que poc a poc va obrint els ulls, encara que encara romangui un pòsit de masclisme i intransigència soterrada.
La importància d’aquest equip ciclista femení radica també en el fet de que un seguit de dones han seguit les seves passes i comencen a practicar el seu esport preferit pels carrers de Kabul. Fruit d’aquest descobriment de la bicicleta com a forma d’alliberament, moltes dones s’atreveixen a vestir-se amb l’equipament ciclista complet propi d’un professional, fet que els permet passar una mica desapercebuda davant la mirada furibunda de molts homes.

De la mateixa manera que la bicicleta va suposar un alliberament per moltes dones occidentals a finals del segle XIX i principis del XX, el mateix està succeint a l’Afganistan avui en dia, encara que les reformes socials encara siguin tímides. Organitzacions com Amnistia Internacional han denunciat en repetides ocasions que la igualtat està lluny de ser una realitat. Una lluita en la qual les bicicletes poden exercir una important batalla. Si esteu interessats en aquest tema us deixem l’enllaç del documental, així com un tast del que hi veureu. Esperem que us agradi.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada